De Gekwelde Man

In dit deel maken we kennis met meneer Redlaw, een scheikundeleraar die van tijd tot tijd door een kwelgeest wordt bezocht. Deze geest herinnert Redlaw zoveel mogelijk aan het onrecht en verdriet dat hem in het verleden is aangedaan, waardoor Redlaw de gebeurtenissen nooit een plekje heeft kunnen geven.

Dan stelt de geest voor om Redlaw te verlossen van de herinnering aan de pijn waaronder Redlaw gebukt gaat. De scheikundeleraar gaat overstag, maar dan blijkt dat hij niet meer de warme en liefdevolle man kan zijn die hij altijd is geweest. Erger nog, zijn gift komt met een prijs: Het geschenk van vergeten zal Redlaw doorgeven aan een ieder die in zijn buurt komt.

Met zijn onverschilligheid besmet hij zijn opgewekte conciërge Swidger, de liefdevolle familie Tetterby en één van zijn studenten. Ze worden allemaal zo zuur als de scheikundige zelf. Met pijn en moeite weet Redlaw de zorgzame Milly, de vrouw van de conciërge, te ontzien, maar hoe lang kan hij dit vol houden en komt hij ooit nog van die vloek af?